Foto Peter Knutson

Äntligen!

Äntligen en samhällsdebattör som inser problemet med begreppet “religionsfrihet” och dessutom vågar tala och skriva om det. Det behövdes en intellektuellt hederlig präst i Svenska kyrkan för det; Annika Borg. Hur länge dröjer det till kyrkan fryser ut henne? Med tanke på Elisabeth Gerles projekt “Farlig förenkling” som kyrkan finansierade, så tror jag inte det dröjer så länge.

Läs Annika Borgs artikel om religionsfrihet i det nya numret av Sans magasin.

2 kommentarer till Äntligen!

  1. måndag 25 april 2011, 13:44:57

    Det trodde jag inte. Kudos till Annika Borg och hennes ”vågade” artikel. Förhoppningsvis blir det ringar på vattnet.

  2. Tom
    fredag 29 april 2011, 20:08:02

    Äsch, kristendomen och kyrkan är full av människor som tvivlar. Till och med Jesus tvivlade ju som bekant. Inget nytt alls eller omvälvande med det.

    Däremot förstår jag inte att det skulle vara ett problem med begreppet religionsfrihet. Hur kan det vara ett problem? Och varför skulle den avskaffas? Religionsfrihet innebär ju enligt vedertagen definition, exempelvis enligt Europakonventionen och Europadomstolen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Religionsfrihet) bara att varje individ ska ha rätt att välja religion, utöva sin religion och slippa diskriminering, etc. Religionsfrihet innebär inte att en religion har rätt att slippa kritik eller att religiösa människor har speciella privilegier. Dessutom omfattar religionsfrihet även ickereligiösa livsåskådningar som ateism.

    För övrigt är det ironiskt att någon så vetenskapfundamentalisk som Sturmark tror att han inte behöver beröras av det tvivel som han själv hyllar hos Annika Borg:

    ”De som tror på tvärsäkerhet och att de själva funnit den absoluta sanningen, en sanning som även andra ska påverkas att omfatta, är på frammarsch och har varit det under en längre tid.”

Lämna en kommentar

Mitt nyhetsbrev

Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:

Under läslampan just nu

Livets kod

För första gången i mänsklighetens historia kan vi nu gå in i våra gener och ändra i deras sammansättning. För sin upptäckt av gensaxen CRISPR belönades biokemiforskaren Jennifer Doudna med ... [Läs mer]

Nätverk

Senaste kommentarerna