Idag skriver jag tillsammans med Bengt Westerberg och juridikprofessorn Reinhold Fahlbeck på DN Debatt 13 november om den återkommande frågan om vägran att skaka hand med kvinno arbetslivet. Vi menar att Trollhättans kommun gjorde fel när den gav skadestånd till en man som vägrat skaka hand med en kvinna och straffade den tjänsteman som nekade mannen praktikplats.
I artikeln inleder vi också med att säga det ganska självklara: Ingen människa kan tvingas att uppföra sig på ett visst sätt i sociala sammanhang. Den som inte vill skaka hand har rätt att vägra göra det. Däremot har ingen rätt att kräva att de val och ställningstaganden vederbörande gör alltid ska vara helt utan konsekvenser.
Dagens Nyheters rubriksättare har gjort en logisk tankevurpa och påstår i rubriken att vi menar att “Att vägra ta kvinnor i hand måste få konsekvenser” vilket ju alla som någon gång läst elementär logik vet att det inte är synonymt med det vi påstår, nämligen att man inte kan kräva att det alltid ska vara utan konsekvenser”.
Nåväl, hoppas vi slipper en pseudodiskussion om detta och att diskussionen istället handlar om vad vi skrev.
Här kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Ange din e-postadress:
4 kommentarer till OM handskakning och religionsfrihet i DN
Förvaltningschefen som tog beslutet om att betala ut 30 000 kr är själv muslim. Undrar om det spelade in?
Varför den islamska tron i en utbrytar fas skapad denna andra hälft, var de mänskliga förutfattade meningarna som dåtidens människor ej förmådde.
Dåtidens muslimska ledare såg den starka judiska religionen,
utbrytarfasen, tvingades skapa kraftiga olikheter,för särskiljande, det som nu i nutidens islam finns kvar och ger
dessa orimligheter, islam måste moderniseras, ta till sig
de verkliga problemen, klimatsituationen, överbefolkningen,
råvarurovdriften, jorden som enhet, som ett skapat levande väsen, avser alla religioner, såväl troende som icke troende
Annika Wadsö skriver i svt debatt: ”Hur kön kan underordnas någonting är för mig en gåta. Alla jag känner föds med ett kön. Men ingen är född religiös.”
Det är nyckelfrågan; klassar vi verkligen en vald (oftast) religion framför det kön vi fötts med? Hon blev diskriminerad för sitt kön och han för sin tro. Han fick ersättning. Jag har gjort en omröstning på plusett om religionsdiskriminering: http://www.plusett.nu/omrostning-3784/tycker-du-att-man-har-ratt-att-diskriminera-folk-p
Andra bloggar som länkar till denna sida:
Lämna en kommentar